System HACCP

System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany „systemem HACCP" – to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka.

asms-logo

System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany „systemem HACCP” – to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością, produktami spożywczymi. System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

Główne wymagania HACCP:

  • Zasada 1 – Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych
  • Zasada 2 – Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
  • Zasada 3 – Identyfikacja limitów krytycznych
  • Zasada 4 – Ustalenie systemu monitorowania CCP
  • Zasada 5 – Określenie działań korygujących
  • Zasada 6 – Ustalenie procedur weryfikacji systemu
  • Zasada 7 – Ustalenie procedur zapisów

Korzyści z certyfikowanego systemu HACCP:

  • Spełnienie wymagań prawa żywnościowego,
  • Aktualizację wiedzy i podniesienie świadomości personelu,
  • Zdyscyplinowanie załogi i zacieśnienie współpracy,
  • Zapewnienie spełnienia oczekiwań klientów,
  • Podniesienie pewności i spowodowanie systematycznej powtarzalności jakości produktów,
  • Zapewnienie aktywnego podejścia do rozwiązywania problemów związanych z jakością,
  • Umożliwienie podjęcia działań zaradczych, przed pojawieniem się problemu,
  • Doinwestowanie materialnych zasobów przedsiębiorstwa,
  • Ulepszenie infrastruktury przedsiębiorstwa (tam gdzie wymogi GMP to wymuszą),
  • Wdrożenia systemu pozwala efektywniej gospodarować zasobami przedsiębiorstwa.

Skontaktuj się z działem certyfikacji

Pobierz wniosek o wycenę kosztów certyfikacji systemu zarządzania (format DOC, format PDF)